Trav eller fotboll?

Att spela på odds är populärt tack vare den enkla och spännande grundidén: att slå vad om något. Oddsen för det alternativ man slår vad om bygger på sannolikheten för att en händelse leder till just det alternativet. Ju högre odds, desto lägre sannolikhet att det alternativet inträffar, men också högre vinst ifall så skulle ske. Oddsen bestäms av ett flertal faktorer som ändras från spel till spel.

Att spela på odds kallas att betta och är en urgammal mänsklig tradition: bevis har hittats för bettingverksamhet så tidigt som för 6000 år sedan. Även om det går att betta på nästan vad som helst är sport det klart vanligaste alternativet, i synnerhet trav och fotboll.

Fotboll

Det finns flera ligor att spela på inom fotboll. Bland de nationella finns utöver den svenska även engelska, italienska, spanska etcetera. Även internationella ligor såsom Champions League är populära att betta på. Förutom matchresultatet (1X2) och varianten "Moneyline", där pengarna betalas tillbaka vid oavgjort, finns flera delmoment som man kan betta på, till exempel hur många mål som kommer att göras (över/under), halvtidsresultat eller vilken spelare som gör flest mål. För ligaspel finns också alternativet "Vinnare" som syftar på vilket lag som blir den slutliga vinnaren i ligan: här binder du som spelare alltså upp dig över en längre period. För att spela smart gäller devisen kunskap är makt: unika faktorer kan göra att oddsen är olika från gång till gång, till exempel eventuella skador i laget, om laget spelar på hemmaplan eller ej och vilket underlag de spelar på. Tidigare resultat är också en ytterst viktig faktor. På internet finns flertalet sidor som erbjuder tipshjälp.

Trav

Trav har vuxit sig populärt i Sverige under de senaste 20 åren. Liksom inom fotboll finns flera element att tippa på, och flera faktorer som avgör oddsen. Vilken häst som vinner är det uppenbara, men även andra- och tredjeplatserna går att satsa på. Avgörande faktorer är tidigare resultat, skador samt hästens mentalitet dvs tendens att börja galoppera.

Det finns flera olika spelsystem för att spela på trav. Dessa erbjuds dels av spelsajter på nätet, dels av ATG-ombud som finns i tobaksbutiker och mataffärer. Även om ATG-ombud kan vara något dyrare kan det vara värt det, i synnerhet som nybörjare, då ombuden erbjuder personlig guidning. Onlinespel kan också erbjuda något färre varianter: ofta handlar det om H2H-spel där man tippar om vilken av två hästar som når den bästa placeringen, eller huruvida en häst kommer in på topp 5 eller ej.

Hos ombud erbjuds flera olika spel varav det onekligen största är V75. V75 går alltid på lördagar och går ut på att tippa den vinnande hästen i sju olika lopp. V64 är ett annat populär lopp som går på Solvalla och går ut på att få 6 rätt.

Som synes skiljer sig upplägget åt vid trav och fotboll, men spänningen är densamma - varför inte pröva båda redan ikväll?