ATG-odds V-75

V-75 är ett av Sveriges mest omtyckta spelobjekt alla kategorier och det som står i framkant vad det gäller ATG och travspel. V-75 har en enorm omsättning, vilket också skapar vinster i miljonklassen, jackpottar och förmånliga odds. Här ska vi reda ut hur oddsen fungerar och sätts i ett spel som V-75.

Så spelar du

En V-75-omgång består av sju lopp på absoluta Sverigetopp. Då tävlingen avgörs under en lördagseftermiddag brukar det skapa en festlig stämning på plats och dessutom spelfest bland de som är hemma och spelar. På varje lopp, eller avdelning, får du gardera med flera tänkbara vinnare, med motkravet att kupongen blir dyrare. V-75 har vissa förbestämda system, så du kan se vad kupongen kommer kosta, utifrån hur många hästar du vill strecka. Varje rad, alltså streckad häst per lopp, kostar 50 öre. För att räkna ut slutsumman multiplicerar du alltså antalet rader med 0,5 kr. Om en av dina hästar stryks från loppet, ersätts den med en reserv, som du antingen tecknat själv, eller väljs av ATG utifrån en lista. Spelar du det så kallade Harry Boy får du automatisk hjälp med att fullteckna kupongen.

Så vinner du

Som du kanske kan räkna ut av namnet kan man vinna på 5,6 och 7 rätt. Det beror mycket på hur favoritbetonad kupongen blir, hur sedan utdelningen faller. Det är till exempel inte säkert att det alltid blir någon utdelning alls på 5 rätt. 7 rätt däremot brukar vanligtvis innebära en rejäl utdelning. Sedan påverkas också prissumman av hur många som är med och delar på den. Alla som vinner är nämligen med och delar på den automatiskt uträknade summan.

Så mycket vinner du

Varje enskild häst i de olika avdelningarna har ett förbestämt odds på sig. Oddsen avgörs egentligen inte hur stor chans ATG bedömer den ha att vinna loppet, utan snarare hur ATG tror att det svenska folket kommer tippa. Högt odds för outsiderhästarna, lågt för de som väntas bli mer streckade. När tävlingen sedan är avgjord får man fram ett sammanlagt odds utifrån de sju vinnarna. När varje enskilt odds multiplicerats ihop kan man då sedan se hur stor den totala vinstsumman blir. Många skrällvinster skapar naturligt en större prispott. Sedan fungerar det som så att de med 7 rätt får dela på 40 % av prissumman, har man 6 rätt får man dela på 20 %. De med 5 rätt får dela på resterande 40 %. Är man ensam med 7 rätt och får 40 % av en skrällbetonad sammanlagd prissumma kan det ju bli ett rejält klirr i kassan. Det nuvarande rekordet från 2010 ligger på 67 miljoner kronor.