Betting

Betting har sedan långt tillbaka varit ett populärt sätt att spela på. Grunden till betting är inte särskilt svårt. När du bettar satsar du pengar på att förutspå ett resultat. Det kan alltså handla om att du satsar pengar på hur en kommande fotbollsmatch eller ett travlopp kommer att sluta. Man kan i stort sett betta inom alla sporter, men idag sträcker det sig ännu längre än så och kan inkludera saker som USA:s presidentval eller vem som vinner årets upplaga av Melodifestivalen. Det går till och med att betta på väder, till exempel om det blir en vit julafton eller inte. Traditionellt sett sker betting, åtminstone inom sport, hos ett spelombud. Det kan röra sig om kiosker eller bensinmackar, där du genom spelkuponger fyller i ditt tips. Insatsen är ibland valbar, och då kan du själv fylla i hur mycket du vill satsa på vad, medan andra bettingversioner har ett fast pris, till exempel per match. Idag har det blivit allt mer populärt att spela och betta online. Det du gör då är att registrera dig på en spelsajt, och följer därefter instruktionerna för hur du kommer igång.

Historien om betting

När började vi människor att betta och vadslå? Det finns inget klart svar på det. Vadslagning tror man har funnits i stort sett så länge vi människor har funnits. Man har till exempel hittat spår av betting i det antika Grekland och Rom, då under de Olympiska Spelen och Gladiatorspel. Liksom dagens betting gick det inom de Olympiska Spelen ut på att satsa på ett sportresultat, till exempel vem som sprang snabbast eller kastade längst. Betting inom Gladiatorspelen var däremot blodigare, då man exempelvis satsade pengar på vem som skulle komma levande ut ur en match. Redan under den här tiden styrde man upp det så att en person bokförde vem som hade satsat på vad, så att rätt person fick sina pengar. Som vi kan se har bettingfenomenet en lång historia bakom sig, och än idag är det en omåttligt populär aktivitet. En stor skillnad är givetvis att när vi bettar med pengar idag finns det oddsbolag med regler som försäkrar oss om att rätt person får sina pengar. Stora oddsbolag idag som många säkert känner till är till exempel Bet365, Unibet och Betsson.

Fotboll och trav vanligt inom betting

Egentligen kan man betta på i stort sett allt. Sport och casinospel är klassisker inom betting, men idag du även betta inom mycket annat också. Sport, i synnerhet fotboll och trav, är förmodligen det allra vanligaste området när vi pratar om betting idag. Fotboll är en populär sport i världen, och förutom svenska lag kan du betta på ligor utomlands, till exempel Englands Premier League och Spaniens La Liga. Självklart är betting också en stor del av större fotbollsturneringar som VM. Förutom matchernas resultat kan du satsa pengar på olika moment i matchen, exempelvis vilken spelare som gör flest mål och vem som drar på sig rött kort. Travsport har blivit populärt att spela på under de senaste 20 åren. Stora lopp inom trav är till exempel Solvalla och Jägersro. Precis som med fotboll finns det olika element man kan satsa pengar på, men det vanligaste är såklart att satsa på vilken häst man tror vinner ett lopp. Man kan även satsa på vilka hästar man tror kommer på till exempel andra plats.

Ovanligare sporter inom betting

Fotboll och trav må vara de vanligaste sporterna att spela på, men flera har nog även hört talas om betting inom till exempel ishockey, basket och tennis. Några mer ovanliga sporter du kan betta på är snooker och dart. Snooker är en form av biljard och dart är det klassiska pilkastningsspelet. Detta är sporter du kanske inte i första hand tänker du när du tänker på betting? Det som kan vara svårt med betting inom ovanligare och kända sporter är att det ofta är svårare att kalkylera fram korrekta odds. På plussidan är det större chans att du hittar högoddsare inom sporter som inte har synts lika mycket i media. Kan du din sport är chansen för större vinstutdelning god. Vare sig du gillar fotboll, trav eller någon ovanligare sport finns det för det mesta möjlighet att spela inom det!