Betfair

Betfair är en aktör på spelmarknaden som sticker ut – Betfair är nämligen inte ett vanligt spelbolag, utan snarare en spelbörs. Det betyder att spelare möter andra spelare och kan själva sätta egna odds och vara bookmakers. 

Det som gör Betfair unikt är att man både kan spela och boka. Om du spelar satsar du på att en händelse ska inträffa. Om du istället bokar satsar du på att en händelse inte ska inträffa.

I och med att Betfair är en stor global aktör med flera miljoner spelare, finns det både många och bra marknader att spela på – du kommer garanterat kunna hitta motspelare.

Spela och boka

Som sagt erbjuder Betfair både spel och bokningar, alltså spel på att ett utfall kommer eller inte kommer att inträffa. Detta möjliggör också så kallad "hedging". Du har säkert hört termen "hedgefond" i finanskretsar, och hedging följer samma princip på Betfair. Du kan nämligen både spela och boka samtidigt – och därmed både ha rätt och fel. Detta görs till olika odds, och du kan därmed "säkra" dina vinster eftersom du har spelat på både utfallen. Hedging är alltså en form av gardering där du kan försäkra dig mot förluster.

Betfair vill att du vinner

Betfair är alltså inget vanligt spelbolag utan en spelbörs, där spelarna själva agerar bookmakers. En traditionell bookmaker gör ju vinst på när spelarna förlorar, och förlorar alltså när spelarna vinner. När det gäller Betfair är det dock omvänt – Betfair vill att du vinner!

I och med att spelarna själva är bookmakers är det spelarna själva som alltid antingen vinner eller förlorar. Men hur tjänar Betfair på det upplägget?

Jo, Betfair tar 5 procent av dina vinster. Säg att du gjort en vinst på 28 kronor på ett spel. Då kommer Betfair ta 5 procent av det, vilket motsvarar 1,40 kronor. Det kan låta mycket, men då har också Betfair betydligt högre odds än vanliga bookmakers – så de pengarna har du ändå tjänat in om du vinner.

I och med hur Betfair fungerar så är en skillnad mot de flesta andra spelsajter att det inte går att spela dubblar och tripplar och så vidare. Vill man göra detta, kan man i så fall göra det hos en traditionell bookmaker – dock är det singlarna som kommer göra dig till en vinnande spelare i längden. Och då är Betfair ett mycket bra alternativ.