Atg odds

Hästsport brukar vanligtvis delas upp i olika kategorier, två av dessa är trav och galopp. Just dessa grenar är starkt förknippade med odds och spelande. ATG bildades 1974 av just denna anledning, ATG står nämligen för Aktiebolaget Trav och Galopp. ATG har till uppgift att administrera spel på trav och galopp i Sverige, och genom det stora spelintresset hos svenskarna så omsätter man idag kring 13 miljarder varje år. Systemet som används för att organiserade spelandet är från början en fransk uppfinning som funnits i över 100 år. Ett tag förbjöds den helt i Sverige, vilket var i början av 1900-talet då Sverige var ett betydligt mer religiöst land än vad fallet är idag. Vadhållning och kapplöpningar ansågs då vara ogudaktigt och syndigt, dessutom betraktades själva travet som djurplågeri. Förutsättningar har dock förändrats och förbättrats kraftigt sedan dess och förbudets hävdes 1923. Sedan dess har totalisatorn använts kontinuerligt i dessa sammanhang fram till dagens läge. Det har bidragit till att travspelande ständigt växt och tagit nya steg.

Populära spel hos ATG

V-75 är ATG:s enskilt största produkt. Tävlingen hålls varje lördag och består av sju lopp i hög klass under en eftermiddag. Du som spelare lämnar in en kupong där du tippar alla lopp. Du ska helst ha alla rätt såklart, men kan få utdelning ända ner på 5 rätt. Där förstås också tävlingens namn. Skulle du få in 7 rätt kan du räkna med en rejäl utdelning. För att öka dina vinstchanser kan du addera garderingar till de olika loppen, men då kostar också kupong lite mer. V-75 evenemangen är riktiga folkfester, som brukar avnjutas med trevligt sällskap och spel, på plats eller framför Tv: n. Några anledningar till dess popularitet är såklart att det går på helgen och att det är många högklassiga lopp på kort tid. Den stora populariteten bidrar till en stor omsättning. Det gynnar ATG och gör också att de kan betala ut höga vinstsummor.

Andra populära spel, som körs på vardagar, är Dagens Dubbel och V-86. V-86 är ungefär som V-75, med skillnaden att det körs på onsdagar och består av 8 lopp där kan du vinna på 6 - 8 rätt. Dagens Dubbel körs dagligen, där ska du tippa rätt på två lopp. Loppen väljs oftast ut från en större tävling. Sedan hålls en del årliga arrangemang på svensk mark, bland annat stortävlingen Elitloppet. Det råder alltså ingen brist på spelobjekt för den travintresserade svensken.

Så här fungerar oddsen

ATG använder sig av en rörlig oddssättning. I praktiken betyder detta att oddsen sätts utifrån hur många som spelat och hur mycket som omsatts på varje enskilt spel. Det skapar en pott som slutvinnarna delar på. Vissa utländska spelbolag som har odds på trav använder fasta odds, men ATG:s odds är alltså flytande. För att illustrera med ett exempel kan vi ta två lopp där vinnaroddsen låg på 5,5 och 19,0. Dessa odds multipliceras sedan och ger ett vinstodds, här 104,5. Vinstoddset multipliceras sedan med din insats för att ge det du vinner. I en V-75 omgång är det därmed sju vinnarodds som läggs ihop. Då förstår man också att vinsterna kan bli rejäla där. Oddsen baseras på ATG:s bedömning av hur spelarna ska tippa på förhand. Lyckas du pricka in några skrällar kan utdelningen därför bli högre.