Oddstermer


Spel på odds blir roligare och mer förståeligt om du lär dig termer som används. En del av dessa termer är unika för spel på odds och en bra kännedom om dessa gör spelet mindre förvirrande och de minskar chanserna att du förlorar pengar på grund av att du inte riktigt vet hur spelet går till.

 • Asian handicap innebär att man endast har chansen att spela på vinst eller förlust. Det kan dock också innebära att man spelar på både utfallet av en match och på hur många mål en match vinns med. Kontrollera alltid reglerna som kan variera hos olika spelbolag.

 • Betting kommer från det engelska ordet för att satsa "bet". Detta ord används inom sport vadslagning men även när man spelar på spel som roulette och blackjack. Betting innebär att man satsar pengar.

 • Bookmaker är en person eller bolag som tar betalt för att någon ska göra ett vad med dem. På en oddsbörs finns det ingen bookmaker. Allt sköts av spelare dock tar spelbolaget ut en administrativ avgift.

 • Dubbel kan användas om man vill satsa på två olika händelser. För att man ska vinna, så måste båda händelserna vara rätt.

 • Insats taksätts ibland av en bookmaker och det betyder att man inte tillåts satsa mer är en viss summa. Orsaken till en insatstak kan vara att bookmaker av speciella regelskäl måste ha en maxgräns. Ibland vill inte en bookmaker ta in för höga belopp och för att förhindra detta så sätter bookmaker ett insatstak.

 • Gradera är perfekt om man är osäker på utgången av en match och man satsar på andra alternativ. Om man satsar på livebetting så finns det ett alternativ som erbjuder chansen att dra sig ur. Kom ihåg att även om man graderar så är det inte säkert att vadet går in. Helgradera innebär att man satsar på alla alternativ, detta kostar givetvis mer pengar och är en lite mer ovanlig metod.

 • Halvtid/Fulltid(HT/FT) erbjuder chansen att satsa på hur en match ser ut i halv och fulltid, båda resultaten måste vara rätt för att man ska kunna hämta ut en vinst. .

 • Head to Head(H2H) erbjudermöjligheten att utse matchens spelare genom att välja mellan två spelare. Ett odds skapas genom att två mindre händelser väljs ut ur en större händelse.

 • Livebetting innebär att man spelar på en händelse som pågår just nu. Detta betyder att oddsen kan ändras under spelets gång. Hur en match eller händelse utspelar sig påverkar oddset och i en händelserik match kan oddset snabbt växla flera gånger.

 • Multiplar är enform av spel där man skapar ett högre odds genom att lägga ihop flera spel. Man kan t.ex spela på tre matcher där varje match har ett odds på 3.00, vilket ger ett odds på 3.00 x 3.00 x 3.00 = 27. 00. När man använder multiplar så måste alla spel var rätt för att man ska vinna. Kallas också för flervalsspel, ackumulator-satsning, parlay eller kombo.

 • Odds är sannolikheten att något händer. Höga odds innebär en högre vinst om händelsen slår in. Dock innebär ett högt odds att det är mindre troligt att denna händelse ska slå in. Det finns olika typer av odds – europeiska, brittiska odds, amerikanska och asiatiska. I Sverige används oftast europeiska (decimalodds) och brittiska odds.

 • Oddsbörs är enmarknad där man själv kan sätta din odds vilket kan leda till högre vinster. Man betalar endast en adminstrativ avgift till spelbolaget. Kallas också för spelbörs eller betting exchange.

 • Trippelspel innebär att man väljer att satsa på tre olika saker.

 • Över/Under kananvändas om man vill satsa på att det antingen ska bli över ett visst antal mål i en match eller under.