Osannolika odds

Det blir allt populärare att spela på odds för lite extra spänning i vardagen eller kanske för att tjäna sig en extra slant. Spel på odds innebär att räkna på sannolikhet. Oddsen sätts antingen utefter experternas avgörande utifrån erfarenhet och statistik eller utefter vad majoriteten av spelarna tror är mest sannolikt. Men skrällar sker mer eller mindre varje dag. En skräll innebär att ett utfall som är minst sannolikt inträffar och ett spel med höga odds därför går igenom.

Hur fungerar odds?

Odds används inte endast gör vadslagning och spel, utan även generellt sett i matematik och statistik, för att ange hur sannolikt det är för en viss händelse att inträffa. Ordet odds står för proportion mellan insats och vinst. Låga odds innebär att händelse med stor sannolikhet kommer att inträffa, och därmed ges en relativt låg vinstutdelning för spel på låga odds. Höga odds betyder alltså det motsatta, det blir en skräll om händelsen inträffar som även ger hög vinstutdelning om du gjort en insats. Oddsen bestäms som tidigare nämnt av dels experter, dels av antal spel på varje utfall. I de allra flesta fall är odds låsta och förändras inte efter starttid, men det finns även flytande odds som hela tiden kan förändras. Dessa hittar man oftast i livebetting.

Strategiskt spel på odds

Spel på odds är inte som ett lotteri där slumpen totalt avgör om du vinner eller inte. Vill du öka dina chanser att vinna i spel på odds är det viktigt att ha förkunskaper om det du spelar på. Genom att ta hänsyn till detaljer i statistik och fakta kan du avgöra om du anser att oddsen speglar sannolikheterna av hur matchen kommer att sluta. Anser du att en match kommer att bli jämn och att vilket lag som helst i slutändan kan vinna, medan oddsen visar att det ena laget är favorittippade med 1.1 i odds så kan det vara en bra idé att spela på laget med högst odds. Denna strategi kallas att spela på oddsen, då de inte alltid är helt logiska jämfört med sannolikheten.

Skrällar sker hela tiden

Det är viktigt att förstå att det inte är "bättre" att spela på endast låg-oddsare eller endast hög-oddsare. Logiken säger att nio gånger av tio så kommer ett spel på odds med 1.1 att gå igenom. Det kan ju naturligtvis kännas som ett säkert sätt att spela på och därmed tjäna pengar. Men logiken säger också att en av dessa tio matcher så kommer det att ske en skräll. Om man lyckas sätta ett spel på en sådan skräll så kommer du att få tio gånger dina pengar tillbaka i vinst. Det kan alltså vara smart att spela på skrällar ibland, trots att det verkar som en osannolik utgång. Men återigen gäller det att avgöra om man anser att chansen för en skräll är mer sannolik än vad oddsen pekar på. Det är alltså av vikt för spel på odds att tillgodogöra sig all bakgrundskunskap som går att få tag på angående det man vill spela på.