Vadslagning har människan hållit på med i alla dar. Däremot är inte vadslagning och betting samma sak men betting har utvecklats från just vadslagning. Först var vadslagning bara ett sätt att fördriva tiden på och göra vardagen lite mer spännande, men sen gjorde betting vadslagning till en sport. Dock finns den vanliga typen av vadslagning kvar än idag. Men de flesta som gillar vadslagning går vidare till betting för ännu mer spänning och utmaning.

Vadslagning
Det finns inga konkreta bevis på när vadslagning började men man tror att vadslagning är ett socialt fenomen som funnits lika länge som människan funnits. På grottmänniskornas tid slogs det vad som alla möjliga sociala händelser. Vem som skulle föda vems barn, vilket totemdjur som skulle bli tilldelat det nyfödda barnet, hur många bär man kunde samla, hur mycket fisk man kunde fånga eller vem som skulle fälla mammuten. Vid vinst i den sortens vadslagning var det mest ära man vann, men ibland slogs det vad om mat eller något extra fint ben eller sten som någon hittat. Vadslagning har sedan dess följt med människan genom utvecklingen. Under en lång tid fortsatte det precis som på grottmänniskornas tid. Man slog vad för att göra vardagen mer händelserik och skrattade sig gott åt sina vinster och andras förluster. Det var något man gjorde som underhållning. Precis som vi idag kan läsa en bok för underhållning.

Antiken
Det var inte förrän under antika Grekland och Rom som vadslagningen gick över till en tidig form av betting. I och med de Olympiska Spelen och Gladiatorspelen såg man tjusningen i att satsa pengar på sporten. I Grekland satsade man på den snabbaste hästen, mannen som kastade längst eller sprang fortast. I Rom däremot satsade man på vem som skulle överleva, när någon skulle dö och hur denne skulle dö. En självutnämnd bookmaker tog hand om allas satsningar, samlade in dessa och delade sedan ut det vid vinst. Det var dock vanligt att bookmakern ibland tog mer av vinsten till sig själv än vad som egentligen var överenskommet.

Modern betting
Betting görs än idag på de Olympiska Spelen. Man satsar pengar på sport som trav och boxning. Och precis som förr i tiden slår vi också vad om sociala händelser för att göra vardagen lite roligare. Det enda som skiljer förr från idag är att man kan ha vardagsunderhållningen som heltidsjobb om man är riktigt bra på att förutspå händelser. Något som våra förfäder skulle varit otroligt avundsjuka på.